Gymnasieutbildning

vfg skola fyra bilar +porsche

Boka YKB och ADR? Klicka här.

vfg fyra bilar tc125 2 lastbilar

Klicka här för att läsa mer om och boka någon av våra kompetensutbildningar.

vfg skola invigning

Läs gärna mer om våra gymnasieutbildningar, klicka i bilden för mer information.

1240_350Daniel rygg

Klicka här för att läsa mer om våra vuxenutbildningar.

Växjö

Växjö Fria Fordonsgymnasium är en fristående gymnasieskola som utbildar elever inom anläggning, transport och fordonsteknik. Vi vill ge våra elever en utbildning som både är rolig och ger de kunskaper som gör dem eftertraktade på arbetsmarknaden.

Under de år som vi funnits har elever från hela landet sökt sig till skolan i Växjö för att få utbilda sig på en plats i vår varierande och stimulerande bransch. Idag jobbar våra gamla elever runt om i landet som maskin- och lastbilsförare inom bygg-, transport- och industrisektorn, som egna entreprenörer eller studerar vidare på högskolor och universitet.

VFG ligger i Växjö, men har nationellt intag. Varje år kommer det sökande från hela landet, vilket bidrar till en härlig mix bland eleverna. Skolan kan naturligtvis hjälpa till med att hitta bostad åt killar och tjejer som kommer utifrån.

Karlshamn

Fr o m höstterminen 2011 anordnar VFG utbildning den praktiska delen av Fordons- och transportprogrammets transportinriktning. Utbildningen av gymnasieelever bedrivs på Tostarpvägen i Asarum.

 

Är du intresserad av utbildningen är du välkommen att kontaka

Harald Posse, Regionschef

Tel: 0706 100 685

Mail: harald.posse@vfg.se

 

Alternativt anmäler du dig på vår anmälningssida här.

 

OBSERVERA!

Vill du söka till Fordons- och transportprogrammets transportinriktning måste du göra det via Karlshamns kommuns ansökan. Ansökningskoden är FFTRA

Fordon- och transportprogrammet

Vår skola är en helt fristående gymnasieskola för utbildning av elever inom transport och fordonsteknik. En bransch som rekryterar medarbetare i hela Sverige och erbjuder ständigt nya stimulerande och omväxlande arbetsuppgifter

Transport och fordonsteknik

Skolans kunskaper om fordon och transportsektorn bygger på mångårig erfarenhet. Vårt fordonsprogram ger dig en grundläggande kunskap inom området transport och fordonsteknik. Din fördjupning i vald inriktning ger dig den önskade kompetensen som motsvarar grundläggande yrkeskrav.

Behovet är stort

Välutbildade chaufförer och mekaniker efterfrågas ständigt och behovet kommer att öka allt mer under de närmaste åren. Efter din gymnasieutbildning hos oss har du tillägnat dig en gedigen kunskap för att professionellt kunna möta morgondagens allt större krav på medarbetarens kompetens.

APL

Den arbetsförlagda delen av utbildningen är på minst 15 veckor och sker i nära samarbete med våra deltagande branschföretag.

Genom din arbetsplatsförlagda utbildning har du även skaffat dig en inträdesbiljett och viktiga kontakter på en marknad med spännande framtidsjobb.

Utbildningsintyg och körkortsbehörigheter

Utbildningen leder till att du får olika utbildningsintyg beroende på vilken inriktningar du valt. Det kan tex var truck och hjullastare samt andra kravkurser som ställs på arbetsmarknaden. För dig som påbörjar din utbildning hos VFG årskurs 1 höstterminen 2017 erbjuds möjlighet till B samt C-körkort inklusive YKB.

När det gäller yrkeschaufförer leder den utbildningen till att du får behörigheter i C/CE eller D/DE samt andra kravkurser som krävs.

Allmän högskolebehörighet

Under tiden hos oss kan göra tillval för svenska och engelska inom ramen för ditt program eller som utökat program och det ger dig högskolebehörighet till att kunna läsa vidare. Men för att läsa till exempel ingenjör måste du bl. a komplettera med fysik, matematik och kemi.

Gemensam poängplan

 • Engelska 5
 • Historia 1A1
 • Idrott & hälsa 1
 • Matematik 1A
 • Naturkunskap 1A1
 • Religionskunskap 1
 • Samhällskunskap 1A1
 • Svenska 1
 • Ansökningskoder VFG

  Lastbil: FTTRA

  Buss: FTTRA

  Lastbilsmekaniker: FTLAS

  Maskinmekaniker: FTLAS

  Lager- och terminalarbetare: FTGOD

  Studieplaner för din inriktning

  Bygg- och anläggningsprogrammet

  Nyproduktion av bostäder, vägar och andra byggnadskonstruktioner är viktiga inslag i samhällsutvecklingen. Befintliga byggnader och anläggningar skall underhållas och anpassas till nya krav på funktion och estetiska ideal.

  Byggprogrammet passar dig som vill arbeta inom bygg och anläggningsbranschen. Under första året får du grundläggande kunskaper inom byggnadskunskap. För att i år två och tre gå inriktningen mot anläggningsmaskinförare eller mark- och anläggningsarbetare.

  Du får lära dig hantera verktyg och maskiner, att förstå att säkerheten är viktig. Du får arbeta med olika material. Arbetet sker i lag med andra elever och med läraren som arbetsledare.

  Mark- och anläggning

  Nu finns även möjlighet att gå utbildningen mark och anläggning hos oss på VFG.

  Inriktning

  En maskinförare arbetar med att förflytta ex jord med maskiners hjälp. Du får lära dig att planera och genomföra ett arbete från ritning till att grävningen och schaktningen är utförd.

  För att kunna utföra olika typer av grävningsarbeten behöver du ha kännedom om olika markförhållanden,   t ex vilka egenskaper grus, sand och berg har etc. Som maskinförare ansvarar du för service och underhåll på maskiner och utrustning.

  Vi ger dig alla grundläggande kurser för att du ska kunna bli en professionell yrkesperson. Det finns många bestämmelser och regler runt anläggningsarbeten som du lär dig under utbildningen.

  APL

  Den arbetsförlagda delen av utbildningen är på minst 15 veckor och sker i samarbete med olika branschföretag. Genom den arbetsplatsförlagda utbildningen skaffar du dig viktiga erfarenheter och goda kontakter på en marknad med spännande framtidsjobb.

  Utbildningsintyg och körkortsbehörigheter

  Efter avslutad utbildning så kan du ha uppnått följande behörigheter: maskinbevis för hjullastare- och grävmaskin, ADR-light, körkort B och Arbete på väg. För dig som påbörjar din utbildning hos VFG årskurs 1 höstterminen 2017 erbjuds möjlighet till C-körkort samt YKB.

  Allmän högskolebehörighet

  Under tiden hos oss kan du göra tillval för svenska och engelska inom ramen för ditt program eller som utökat program och det ger dig högskolebehörighet till att kunna läsa vidare. Men för att läsa till exempel ingenjör måste du bl. a komplettera med fysik, matematik och kemi.

  Poängplan

 • Engelska 5
 • Historia 1A1
 • Idrott & hälsa 1
 • Matematik 1a
 • Naturkunskap 1A1
 • Religionskunskap 1
 • Samhällskunskap 1A1
 • Svenska 1
 • Bygg & anläggning 1
 • Bygg & anläggning 2
 • Anläggningsförare 1-4
 • Anläggningsförare-process
 • Ledningsbyggnad
 • Individuella val
 • Vägbyggnad
 • Ansökningskod till VFG

  Anläggningsförare: BAANL

  Mark och anläggning: BAMAR

  Introduktionsprogrammet - nå det yrke du vill

  Det finns idag fem olika introduktionsprogram vars syfte är att ge obehöriga elever nya möjligheter. Via programmet kan man bli behörig till ett nationellt program och gå ut med en gymnasieexamen eller bli förberedd till yrkeslivet.

  Programinriktat individuellt val

  Programmet ska ge dig som saknar behörighet de kunskaper som behövs för att så snart som möjligt kunna antas till ett nationellt program.

  På VFG får du undervisning enligt programinriktat individuellt val i:

  Bygg- och anläggningsprogrammet, ansökningskod: IMPROBA

  Fordons- och transportprogrammet, ansökningskod: IMPROFT

  Yrkesintroduktion

  Programmet vänder sig till dig som som saknar godkända betyg för behörighet till ett yrkesprogram. Du får en yrkesinriktad utbildning för att du ska kunna få ett arbete eller söka till ett yrkesprogram. Utbildningen är i huvudsak yrkesinriktad och du ska få möjlighet till praktik.

  På VFG får du undervisning enligt yrketsintroduktion i:

  Bygg- och anläggningsprogrammet, ansökningskod: IMYRKBA

  Fordons- och transportprogrammet, ansökningskod: IMYRKFT

  Individuellt alternativ

  Programmet ska leda dig vidare till yrkesintroduktion, annan utbildning eller arbetsmarknaden. Utbildningen utformas för dig som enskild elev och anpassas efter dina behov.

  Den här utbildningen vänder sig i första hand till dig som har stora kunskapsbrister och svag motivation.

  Språkintroduktion

  Språkintroduktionsprogrammet, ansökningskod: IMSPR

  Ansökningskoder VFG

  Programinriktat individuellt val:

  Bygg- och anläggningsprogrammet, ansökningskod: IMPROBA

  Fordons- och transportprogrammet, ansökningskod: IMPROFT

   

  Yrkesintroduktion:

  Bygg- och anläggningsprogrammet, ansökningskod: IMYRKBA

  Fordons- och transportprogrammet, ansökningskod: IMYRKFT

  Lärlingsutbildning

  Väljer du lärlingsutbildningen får du samma kunskaper som om du väljer ett nationellt program. Skillnaden är att du på lärlingsutbildningen får göra minst hälften av din utbildning på en eller flera arbetsplatser.

  För att bli antagen till lärlingsutbildningen måste du ha godkända betyg i svenska eller svenska som andra språk, engelska, matematik och minst fem andra ämnen från nian.

  För att kunna få ut yrkesexamen måste du vara godkänd i svenska/svenska som andra språk 1, engelska 5 och matematik 1. Du måste också ha godkänt betyg på minst 400 poäng i de yrkesämnen som är gemensamma för alla elever på programmet och ha godkänt i gymnasiearbetet.

  Lärlingsutbildningen kan du börja redan första året men du kan också vänta till andra eller tredje året i gymnasieskolan.

  På VFG erbjuder vi lärlingsutbildning inom både Bygg- o anläggningsprogrammet samt Fordons- och transportprogrammet.

  Ansökningskoder

  Bygg- o anläggningsprogrammet, inriktning anläggningsfordon: BAANLOL

   

  Fordons- o transportprogrammet, inriktning godshantering: FTGODOL

   

  Fordons- o transportprogrammet , inriktning lastbil och mobila maskiner: FTLAS0L

  Har du några frågor? Lämna gärna ett meddelande så svarar vi snarast.

  [contact-form-7 id=”923″]