Gymnasievalet

den 30 januari 2020

Dags att söka till gymnasiet?

 

Växjö Fria Fordonsgymnasium är en fristående gymnasieskola som utbildar elever inom anläggning, transport och fordonsteknik. Vi vill ge våra elever en utbildning som både är rolig och ger de kunskaper som gör dem eftertraktade på arbetsmarknaden.

Här hittar ni information om våra gymnasieutbildningar.

Fordon- och transportprogrammet

Vår skola är en helt fristående gymnasieskola för utbildning av elever inom transport och fordonsteknik. En bransch som rekryterar medarbetare i hela Sverige och erbjuder ständigt nya stimulerande och omväxlande arbetsuppgifter

Bygg- och anläggningsprogrammet

Nyproduktion av bostäder, vägar och andra byggnadskonstruktioner är viktiga inslag i samhällsutvecklingen. Befintliga byggnader och anläggningar skall underhållas och anpassas till nya krav på funktion och estetiska ideal.

Byggprogrammet passar dig som vill arbeta inom bygg och anläggningsbranschen. Under första året får du grundläggande kunskaper inom byggnadskunskap. För att i år två och tre gå inriktningen mot anläggningsmaskinförare eller mark- och anläggningsarbetare.

Du får lära dig hantera verktyg och maskiner, att förstå att säkerheten är viktig. Du får arbeta med olika material. Arbetet sker i lag med andra elever och med läraren som arbetsledare.

Introduktionsprogrammet - nå det yrke du vill

Det finns idag fem olika introduktionsprogram vars syfte är att ge obehöriga elever nya möjligheter. Via programmet kan man bli behörig till ett nationellt program och gå ut med en gymnasieexamen eller bli förberedd till yrkeslivet.

Lärlingsutbildning

Väljer du lärlingsutbildningen får du samma kunskaper som om du väljer ett nationellt program. Skillnaden är att du på lärlingsutbildningen får göra minst hälften av din utbildning på en eller flera arbetsplatser.

För att bli antagen till lärlingsutbildningen måste du ha godkända betyg i svenska eller svenska som andra språk, engelska, matematik och minst fem andra ämnen från nian.

För att kunna få ut yrkesexamen måste du vara godkänd i svenska/svenska som andra språk 1, engelska 5 och matematik 1. Du måste också ha godkänt betyg på minst 400 poäng i de yrkesämnen som är gemensamma för alla elever på programmet och ha godkänt i gymnasiearbetet.

Lärlingsutbildningen kan du börja redan första året men du kan också vänta till andra eller tredje året i gymnasieskolan.

På VFG erbjuder vi lärlingsutbildning inom både Bygg- o anläggningsprogrammet samt Fordons- och transportprogrammet.